Właściwości i sposób przyrządzania zielonej herbaty

Zielona herbata to bogate źródło witaminy A, B1, B2, C, E, K, minerałów, mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk) oraz przeciwutleniaczy. Jest to napój, który pozwala zachować dobre samopoczucie, zdrowie oraz młody wygląd. Jakie właściwości posiada napój z zielonej herbaty i jak go przyrządzić?

Na zdrowie i lepsze samopoczucie

Osoby, które regularnie spożywają herbatę zieloną, zgodnie przyznają, że odczuwają pozytywne efekty włączenia jej do diety. Nad właściwościami zielonej herbaty nadal trwają różnego rodzaju badania naukowe, nie mniej jednak już teraz wiemy, że ma pozytywny wpływ na zdrowie. Z jednej strony napar z zielonej herbaty działa pobudzająco, dodaje energii, poprawia koncentrację, pamięć, redukuje zmęczenie, z drugiej działa odprężająco, koi nerwy. To, jakie działanie będzie miał na nas napar , w dużej mierze zależy od posiadanej odmiany, ale również od sposobu parzenia. Chcąc otrzymać napój o działaniu pobudzającym, parzenie powinno trwać krótko od 1,5 do 3 minut. Natomiast przygotowując herbatę w celu rozluźnienia i odprężenia, warto parzyć ją nieco dłużej od 3 do 8 minut. Pamiętajmy, aby po zakończeniu procesu parzenia przelać napar do innego pojemnika, inaczej zrobi się gorzki.

Bez wątpienia jest to jedna z najzdrowszych herbat na świecie. Badania naukowe potwierdzają, że regularne picie takiego napoju zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowy takich jak zawał serca czy udar. Przypisuje się jej również właściwości przeciwnowotworowe, chociaż w tym wypadku trzeba być,  póki co sceptyczny, gdyż badania nada są w toku. Stanowi dobrą herbatę na odchudzanie, bo skutecznie przyśpiesza przemianę materii. Wiele osób pije zielony napar właśnie ze względu na chęć zgubienia zbędnych kilogramów.

Przyrządzanie naparu z zielonej herbaty

Parzenie zielonej herbaty nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać, niestety trzeba poświęcić temu procesowi sporo uwagi. Przyzwyczailiśmy się, że wkładamy torebkę z herbatą do kubka i zalewamy go wrzątkiem, w przypadku zielonej herbaty tak nie postępujemy. Po pierwsze warto wybierać susz liściasty o intensywnym aromacie. Obecnie wybór jest duży, na rynku dostępne są zarówno japońskie herbaty typu matcha, gyokuro, jak i herbaty chińskie typu Pi Lo Chun. Od wybranej odmiany napoju, będzie zależeć czas i temperatura jego parzenia – 65-80 stopni Celsjusza, od 1,5-8 minut.

Napoje Soti Natural dla wymagających

Mimo, że parzenie zielonej herbaty to doskonały rytuał, to nie zawsze mamy czas na przyrządzenie takiego naparu. Czy w tym wypadku trzeba rezygnować z do picia ulubionego napoju? Okazuje się, że nie. Obecnie oferta biedronki i innych większych dyskontów spożywczych, przewiduje sprzedaż napojów Soti Natural. To naturalne produkty wykonane na bazie wody i zielonej herbaty, które cieszą się coraz większą popularnością, co więcej podbijają rynki zagraniczne. Pomysłodawcami napoju jest dwójka polskich przedsiębiorców, którzy po wielu konsultacjach ze specjalistami i próbach stworzenia zielonej herbaty w butelce, w końcu odnieśli zwycięstwo. Napoje Soti obecnie są dostępne zarówno w restauracjach, marketach, można je kupić też w sklepie online. Niestety ich cena jest dość wysoka, nie mniej jednak wynagradza to fakt, że do wyprodukowania napoju wykorzystano jedną z najlepszych i najszlachetniejszych herbat Gyokuro.

Post Author: bartoszbasz